Samen aan de slag voor de Gezondste Regio. In samenwerking met ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, overheid en 290.000 inwoners brengen we een gezonde golf op gang in Noord-Limburg. Samen werken we aan projecten die bijdragen aan de gezonde toekomst van Noord-Limburg.
Weej winse ôg eine schoëne Vastelaovend!
Opening Roboticalab - Centrum voor Engineering Maakindustrie Venlo
Om de maakindustrie in Noord- en Midden-Limburg duurzaam te versterken, slaan Fontys Hogeschool (hbo) en Gilde Opleidingen (mbo) de handen ineen met het Centrum voor Engineering Maakindustrie (CEM) in Venlo. Het CEM richt zich op het opleiden en bijscholen van vakmensen voor de toekomst van de maakindustrie. Dit doen ze met een focus op de deelsectoren mechatronica, engineering, metaaltechniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Het CEM zorgt voor een unieke, hybride leeromgeving waarin studenten, docenten én medewerkers uit het bedrijfsleven samenwerken in een praktijkgerichte omgeving.
Met het CEM zetten Fontys Hogeschool en Gilde Opleidingen een belangrijke stap om de verbinding tussen onderwijs en maakindustrie in de regio te versterken en te moderniseren.
Een kind dat extra zorg en ondersteuning nodig heeft, vraagt van zijn/haar ouders vaak net iets meer. Deze ouders kunnen de zorg niet altijd uit handen geven aan iemand uit de omgeving, omdat niet iedereen hun kind de juiste zorg en aandacht kan bieden. Juist voor deze ouders is het belangrijk dat ze soms even op adem kunnen komen, om vervolgens weer door te kunnen. Door de ouders de mogelijkheid te bieden om zo nu en dan een momentje voor zichzelf te pakken, kunnen zij de zorg voor hun kind beter aan. Hier zijn niet alleen de ouders, maar ook het kind bij gebaat.
Steun door jou gaat op zoek naar een steungezin, oppasser of maatje als er een ondersteuningsvraag via een gezinscoach of jeugdconsulent van de gemeente binnenkomt. Wil jij graag iemand anders een steuntje in de rug bieden?
Noord-Limburg heeft veel te bieden. Prachtige natuur, een rijke geschiedenis en een ruim aanbod aan culturele activiteiten. Er is genoeg te beleven voor de inwoners en bezoekers! Daarnaast zijn veel ondernemers actief in de toeristische sector en geheel of gedeeltelijk afhankelijk van de vrijetijdseconomie. De ondernemers zorgen op hun beurt ook weer voor werkgelegenheid.
Kortom: de toeristische sector is erg belangrijk voor Noord-Limburg!
Maar wat is nu ons DNA, ons unique selling point én hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk inwoners en bezoekers weten waarom Noord-Limburg zo speciaal is en wat we allemaal te bieden hebben? Om die vragen te beantwoorden hebben de acht regiogemeenten, met inspraak van ondernemers uit de sector, een aanbesteding uitgezet voor een opdracht voor de regiomarketing in de komende 4 jaar.
Destinatie marketingbureau Insiders, samen met de RegioRegisseur zijn gekozen dit uit te voeren en gaan samen met de regio en sector aan de slag om Noord-Limburg steviger op de kaart te zetten.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en het nieuws uit het regionale programma Toerisme en recreatie? Schrijf u dan in voor de speciale nieuwsbrief.
Project Grenzeloos Meten Noord-Limburg als succesvol voorbeeld genoemd!
Op woensdag 12 februari 2025 waaide er een frisse wind op het Schone Lucht Jaarcongres 2025. Dit tweejaarlijkse landelijke evenement bracht ruim 300 professionals samen om kennis en inspiratie te delen over het verbeteren van de luchtkwaliteit in Nederland. Schone lucht is immers een belangrijke voorwaarde voor een gezonde leefomgeving. En de ruimte wordt steeds schaarser.
Geen gebakken lucht! Het thema van dit jaar, 'Ruimte voor een gezonde leefomgeving', stond centraal tijdens de diverse speeches en sessies op het congres. Tijdens een presentatie werd het project Meetnetwerk Regio Noord-Limburg als een succesvolle aanpak genoemd door staatssecretaris Chris Jansen.
Inmiddels is er bestuurlijk akkoord bij de Gemeente Nederweert en Gemeente Leudal dat zij mee gaan doen aan het project Grenzeloos Meten.
Een mooie waardering voor de samenwerking in Noord-Limburg. Meten is weten en samen kom je verder!
Vanaf 1 maart 2025 start Ron Mulders als directeur van Crossroads Limburg. Crossroads Limburg is sinds 2016 uitgegroeid tot dé verbindende partij voor ondernemers, ondernemersplatformen, onderwijs en overheid. Ron heeft als opdracht om Crossroads scherper te positioneren en de impact van de projecten te vergroten.
Ron heeft veel ervaring met het ontwikkelen en implementeren van strategische plannen. Hij was eerder onder meer algemeen directeur bij Veiling ZON en is nu bestuurder bij LTO Nederland en lid van het Dagelijks Bestuur van Greenports Nederland. Hij kijkt uit naar deze nieuwe uitdaging en de samenwerking in de Multi Helix organisatie.
“Een goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven is belangrijker dan ooit. Crossroads heeft een sleutelrol in dat samenspel. Ik heb veel zin om die rol verder vorm en inhoud te geven en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van onze regio.”
Gezond en veilig zijn, heb je deels in eigen hand. Het begint met zelfredzaamheid. In Risk Factory Limburg-Noord beleven leerlingen van groep 8 en senioren risico's op het gebied van gezondheid en veiligheid.
Met realistische en interactieve scenario’s, zoals brandgevaar, phishing of cyberpesten, verkeersveiligheid, groepsdruk, 112 bellen en (positieve) gezondheid maak je kennis met gevaren en risico's en leer je ook wat je wel en niet moet doen. Door levensechte ervaringen verandert de kijk op risico’s. En dat geeft zelfvertrouwen om – als het er echt op aankomt – de juiste beslissingen te nemen.
Maandag 10 februari 2025, is de derde editie van de IkSwitch.nu-campagne van start gegaan in Limburg. Deze campagne richt zich op het stimuleren van hybride werken, zodat werknemers flexibeler kunnen omgaan met hun werktijden en werklocatie. Dit draagt bij aan minder drukte op de weg en in het openbaar vervoer, een efficiënter gebruik van reistijd en een betere werk-privébalans.
IkSwitch.nu is een overkoepelende campagne die automobilisten in Brabant en Limburg motiveert om bewuster na te denken over hun reisgedrag. Op www.ikswitch.nu staat een tool waarmee werknemers inzicht krijgen in wat hybride werken voor hen kan opleveren. Denk aan voordelen zoals tijdsbesparing, kostenbesparing of CO2 reductie. Deze campagne loopt vijf weken en is een initiatief van de provincies Noord-Brabant en Limburg, verenigd in SmartwayZ.NL.
De vijftien gemeenten in Noord- en Midden Limburg vormen met Provincie Limburg, Waterschap Limburg en Enexis de RES-regio Noord- en Midden Limburg. Samen met inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties onderzoeken ze hoe we meer energie kunnen besparen, waar we duurzame elektriciteit kunnen opwekken met zon en wind en hoe we stap voor stap van het aardgas kunnen.
Maak in deze video kennis met Lieke Raaijmakers-Potten, programmamanager bij RES Noord- en Midden Limburg én programmamanager Energie bij Regio Noord-Limburg - Gezondste Regio
De gemeenten in Noord-Limburg willen weten hoe inwoners denken over veiligheid in hun buurt. Binnen het regionale programma Veiligheid werken zij samen om georganiseerde en ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.