De Gezondste Regio is een netwerk van partners en ambassadeurs die gezondheid een warm hart toedragen. Samen zetten wij de golf in beweging en onze regio op de kaart!
Mooi in beeld gebracht
In 2020 heeft Regio Noord-Limburg, samen met Provincie Limburg, een Regio Deal ondertekend met de Rijksoverheid. Maar liefst 35 projecten ontvangen een bijdrage vanuit de Regio Deal omdat ze bijdragen aan een gezonde toekomst van Noord-Limburg.
Op de Brightlands Campus Greenport Venlo komen innovaties tot leven. Van moderne tuinbouwtechnieken tot voedingseducatie op basisscholen. Met AI, robotica en slimme veredeling werken bedrijven aan een toekomstbestendige voedselketen. En met educatieprogramma’s zoals “van grond tot mond” leren kinderen al jong gezonde keuzes maken.
Dank aan het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor deze prachtige beelden en de fijne samenwerking! Regio Noord-Limburg blijft zich samen met partners én inwoners inzetten voor een gezonde toekomst van Noord-Limburg.
Ieder half jaar komen alle colleges van Regio Noord-Limburg samen met regioambtenaren bijeen in één van de acht regiogemeenten. Deze bijeenkomsten staan in het teken van ontmoeting en zijn een goede gelegenheid voor de gastgemeente om zichzelf te presenteren en enkele verrassende parels te laten zien. Het gaat niet alleen om ontmoeting en ontspanning. Op de regiodag wordt ook een serieus onderwerp bij de kop gevat. Dit keer was dat de samenwerkingsrelatie: hoe succesvol zijn we daarin en kan het beter?
De organisatie van deze regiodag lag in handen van de gemeente Venray. Burgemeester Michiel Uitdehaag ontving de gasten in het inspirerende Odapark.
De tender is van 2 juni 2025, 09.00 uur tot en met 29 augustus 2025, 17.00 uur opengesteld voor aanvragen.
Innovatie is erg belangrijk voor een gezonde toekomst van Noord-Limburg. Ontwikkeling van nieuwe producten of technieken is kostbaar en de uitkomst vaak onzeker. Met het Innovatiefonds willen de Noord-Limburgse gemeenten technische innovatie aanjagen en met een financiële bijdrage mogelijk maken.
Om technische innovatie in Noord-Limburg te stimuleren is er een fonds ingesteld voor ondernemers en onderwijsinstellingen die willen investeren in de toekomst én willen samenwerken.
Innovatieproject Success4BioActives is van start. Binnen het programma gaan, onder regie van Brightlands Campus Greenport Venlo, diverse onderzoeksgroepen van Maastricht University en HAS green academy de samenwerking aan met op de campus gevestigde onderzoeksbedrijven Compas Agro, Botany, Blue Engineering en Brightlabs. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een duurzaam en waardegedreven publiek-privaat onderzoeks- en valorisatieprogramma. Dit wordt gerealiseerd door een samenwerkingscluster te vormen dat zich richt op kennis- en technologieontwikkeling rondom bioactieve inhoudsstoffen in groenten en fruit, die waardevol zijn voor de gezondheid. Waar houden de verschillende partijen zich mee bezig?
Pim Vrehen, onderzoeker en teeltadviseur vollegrondsgroente bij Compas Agro, deelt in een interview welke werkzaamheden hij uitvoert. Ook Prof. dr. Wim Vriezen, hoogleraar Plant Functional Genomics en verbonden aan het Brightlands Future Farming Institute, vertelt over welk onderzoek hij uitvoert.
Nieuwsbrief Leer Ontwikkel Netwerk Vitaal en Gezond
Het Leer Ontwikkel Netwerk (LON) is een netwerk van en voor onze gemeenschappen. In het netwerk komen professionals samen uit diverse sectoren, zoals huisartsenzorg, zorgaanbieders en zorgverleners, behandelaren, beleidmakers, zorgadviseurs en het onderwijs. De focus ligt op de bewegingen van Positieve Gezondheid en Vitale Gemeenschappen.
Iedereen die met gezonde ontwikkelingen, vitale gemeenschappen en positieve gezondheid bezig is kan zich aansluiten bij het netwerk! Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de bijeenkomsten en activiteiten van het LON? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
De acht gemeenten in Noord-Limburg worden met elkaar verbonden door prachtige buitengebieden. Gebieden waar het goed wonen, werken en recreëren is. Maar om dit zo te houden, moeten we samen zorgen voor een veilige en leefbare omgeving. Criminelen proberen soms misbruik te maken van mensen en locaties op het platteland. Daar willen we samen met partners, inwoners en ondernemers iets aan doen.
Projectleider Bart Levels brengt een volle emmer met informatie mee. Met de bezoeken en gesprekken maken we de bewoners van het buitengebied weerbaarder en voorkomen we misbruik door criminelen organisaties.
Op 17 april mocht gedeputeerde Michael Theuns het inspiratiedocument ‘Veerkrachtig divers Noord-Limburg 2050’ in ontvangst nemen. Wethouders Rob Wanten van de gemeente Peel en Maas en Daan Janssen van de gemeente Venray hebben dit namens Regio Noord-Limburg aan de Provincie Limburg overhandigd.
Noord-Limburg kent een divers en uniek landelijk- en stedelijk gebied dat meteen ook de identiteit en het DNA van de regio vormt. Net als in de rest van Nederland staat de invulling en het gebruik van de fysieke ruimte in Noord-Limburg stevig onder druk door opgaven rondom water, natuur, landbouw, energie en stedelijke vraagstukken. Voor een gezond ruimtelijk toekomstperspectief is het belangrijk om de diverse opgaven in samenhang te onderzoeken en te bekijken. Daarom zijn de Provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg, onder leiding van Bureau Ruimtevolk, een ontwerpend onderzoek gestart.
De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in een bijzonder inspiratiedocument.
“Ik ben in september 2023 aangetreden als wethouder Openbare Ruimte, Zorg en Ondersteuning, Werk en Inkomen bij de gemeente Peel en Maas. In die hoedanigheid ben ik ook automatisch toegetreden tot het bestuur van Trendsportal. We hebben als regio een opgave: het in gang zetten en versnellen van de mobiliteitstransitie. Ik breng die mobiliteitstransitie graag zelf in de praktijk. Bij het aantreden als wethouder heb ik mijn leaseauto de deur uit gedaan. Ik woon heel dicht bij het Huis van de Gemeente. Ik loop of fiets nu naar mijn werk en als ik een auto nodig heb, pak ik een deelauto. Privé hebben we nu maar 1 auto. En dat voldoet voor ons prima."