Een gezonde regio is de beste garantie op een welvarende regio

Daarom stomen we Noord-Limburg zowel op sociaal gebied als op economisch vlak klaar voor een bloeiende toekomst. We investeren in een vitale regio vol innovatieve bedrijven, die banen creëren waar onze studenten zich thuis voelen. Waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen. En waar iedereen de beste en gezondste versie van zichzelf kan zijn.

“Als je blijft doen wat je altijd deed, verandert er niets. Ook met kleine stappen bereik je je doel, als je maar weet waar je heen wilt. In Noord-Limburg willen we in de gezondste regio wonen, werken en recreëren. Dat is een helder doel.” 

Caroline Kortooms, Gezondsheidsmaker bij stichting Wat kies jij?

 

Veel leesplezier!

Fieldlab Voeding & Gezondheid: Positieve Gezondheid in de regio

Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid. Het draagt bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren. 

Fieldlabs Noord-Limburg is overtuigd van dit gedachtegoed en de bijdrage die het kan leveren aan mensen in kwetsbare posities. Binnen het Fieldlab Voeding & Gezondheid zijn inmiddels de successen te zien van projecten en samenwerkingen waarin het gedachtegoed Positieve Gezondheid centraal staat.  

Guusje Toemen (docent Gilde Opleidingen) en Claire van der Voort (docent Fontys Venlo) vertellen over hun gezamenlijke aanpak om ‘hun’ docenten te professionaliseren op het gebied van Positieve Gezondheid. Een aanpak die bijdraagt aan gezond leven en mentaal welbevinden. 

Guusje en Claire over Positieve Gezondheid in het onderwijs

RES Vooruit!

"Een geslaagde dag met een hoop nieuwe indrukken. Dat zorgt ervoor dat we met goede moed aan de slag kunnen om de komende vier jaar samen de RES (Regionale Energie Strategie) met succes uit te voeren!

Op 9 september maakte een groot deel van onze ambtelijke en bestuurlijke RES partners kennis met elkaar én verschillende verduurzamingsprojecten in de gemeente Bergen. De middag begon regenachtig. Gelukkig startten we binnen met een heerlijke lunch. Onze collega Eugène-Emile Kuis besprak het afwegingskader en toen het langzaam droog werd, werd het tijd om te fietsen. Met als eerste stop: landgoed Wells Meer. Hier is nu nog weinig te zien maar wethouders Antoon Splinter en Lizbeth Steinbach praatten ons bij over de plannen voor de toekomst binnen het energielandschap. 
 

Lees meer
Nieuwe stichting van Crossroads Limburg

De nieuwe stichting van Development Board Crossroads Limburg is opgericht. Tot het stichtingsbestuur zullen toetreden: Ron Coenen, voorzitter van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV), Addy Lutgenau, directeur van de Coöperatieve Rabobank Noord-Limburg, Wouter Josso, directeur van Fontys International Business School Venlo en Erwin Boom, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Venlo. Crossroads is dé verbindende partij voor ondernemers, ondernemersplatformen en het onderwijs in de regio Noord-Limburg en investeert in thema’s die voor ondernemers belangrijk zijn, zoals innovatie, circulariteit, regiobranding en de arbeidsmarkt.

Lees meer over de nieuwe stichting

Lancering bewustwordingscampagne ‘Wat kies jij?’

Stichting ‘Wat kies jij?’ – Founding father van de Gezondste Regio lanceert een grootschalige marketingcampagne: “Onze missie is om 280.000 inwoners van Noord-Limburg te inspireren tot het maken van gezonde keuzes.”

Met aansprekende voorbeelden en handige informatie laten we met de marketingcampagne zien hoe je gezonder en bewuster kunt leven. En dat niet alleen: we helpen je ook om een plan te maken. Zo kun je direct aan de slag, op een manier die bij jou past. De campagne zal zichtbaar zijn in het straatbeeld van Noord-Limburg door middel van advertenties in bushokjes en driehoek-reclames langs de weg. Ook zal volledig ingezet worden op advertenties via sociale media en in Dagblad de Limburger. Op het platform watkiesjij.nu vind je uitgebreide inspiratie en informatie om je eigen gezonde keuzes te maken. 

Direct naar jouw actieplan
Nieuwe gezichten bij Trendsportal

De verkiezing van het (vice)voorzitterschap vond plaats tijdens het portefeuillehoudersoverleg (PHO) Trendsportal, waarin de acht wethouders van de Noord-Limburgse gemeenten met de portefeuille Mobiliteit of Verkeer en Vervoer, Infrastructuur en Logistiek een aantal keren per jaar samenkomen. Dit was het eerste PHO vanaf de ingang van de nieuwe ambtsperiode en dus in een nieuwe samenstelling. Naast voorzitter Marij Pollux en vicevoorzitter Frank Pubben bestaat het PHO Trendsportal uit: wethouder Marcel Roelofs van gemeente Beesel, wethouder Martijn Buijsse van gemeente Bergen, wethouder Thijs Kuipers van gemeente Horst aan de Maas, wethouder Holger Rodoe van gemeente Mook en Middelaar, wethouder Erik Nijssen van gemeente Peel en Maas en wethouder Erik van Daal van gemeente Venray.

Lees meer
Netwerkmiddag Vitaal & Gezond een groot succes!

Wauw, het was een middag met veel inspiratie en energie vóór en dóór Noord Limburgers! Meer dan 100 deelnemers beleefden samen de droom om de Gezondste Regio te worden. 

Caroline Kortooms van ‘Wat kies jij?’ trapte af: “We slaan een nieuwe totem, bewustzijn is de beste aanjager voor verandering. Wat kies jij?” Daarna volgde wethouder Frans Schatorjé, Gemeente Venlo, over de ambities voor het Leer-Ontwikkel-Netwerk Vitaal & Gezond Noord-Limburg: “De Gezondste Regio worden is een opdracht voor ons allemaal, we gaan samen leren door te doen!”

Om daar meteen mee te beginnen gaf Chantal Walg, Anders denker & anders doener in de zorg, ons inspiratie mee om aan de slag te gaan met Positieve Gezondheid: “Werken aan positieve gezondheid vraagt om opschudding, een cultuurverandering, anders doen. Het kan!

Meer over de netwerkbijeenkomst

Vitaliteit Vakantieparken onder de loep

Sommige vakantieparken in de regio zijn niet meer volledig bestemd voor het vieren van vakantie. Vakantieparken in Noord-Limburg worden met het project Rode en Groene Spoor onderzocht. Vitaliteitsmanagers gaan bedrijven helpen vitaler en gezonder te worden. 

Er wordt een analyse gemaakt van vakantieparken die niet voldoen aan 100% recreatief gebruik. Daarna worden mogelijkheden voor oplossingen voorgesteld, zodat ongewenste (criminele) activiteiten worden tegengegaan. Elk park ontvangt een aantal toekomstscenario’s om hun park vitaler en gezonder te maken.

Meer over dit project
Opening innovatiehub Suppy Chain Valley

Op 12 oktober openden burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas, Erwin Boom - Wethouder Venlo en Voorzitter Regionaal Portefeuille Overleg, René van Loon - Directeur RN-L en Peter Pardoel - Voorzitter Raad van Bestuur Supply Chain Valley het nieuwe innovatiehub Supply Chain Valley in Sevenum.

Supply Chain Valley is een samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijven en academische wereld met voordelen voor het milieu, de samenleving en de economie in het algemeen. Een inspirerende plek waar samengewerkt wordt aan waardecreatie in maar liefst 11 bouwstenen. 

De gezamenlijk missie is dan ook: “Wij werken samen aan projecten om tastbare resultaten te behalen op het gebied van duurzaamheid, end-to-end digital supply chain, deeleconomie, personeel van de toekomst en magazijn van de toekomst”

Dit gezamenlijke initiatief draagt bij aan de gezonde beweging in onze regio!

Lees meer over de visie en ambitie van SCV
Podcast DOORGRONDEN over vitale gemeenschappen

DOORGRONDEN is een podcastserie over de kracht van mensen in een gemeenschap. In 7 inspirerende afleveringen nemen Sanne Aben, Aukje van Dijk en Wim Moorman je mee in wat groepen mensen en gemeenschappen in Noord-Limburg op eigen initiatief allemaal organiseren.

Als kunstdocent, (cultuur)coach, ontwerper, publicist en historicus gaan ze geheel onbevangen op ontdekkingstocht. Samen met diverse Noord-Limburgers, van jong tot oud, vertellen zij de blik van ‘buiten’ met een kritische blik over ondergrondse netwerken.  Als ware ‘schatgravers’ DOORGRONDEN de makers wat anderen over het hoofd zien!

Luister en (her)ontdek jouw blik
Inspiratietours bij basisscholen

Samen een gezonde toekomst tegemoet, dát is de insteek van de Inspiratietour die dit jaar langs veertien basisscholen in Noord-Limburg gaat. Een zintuiglijk feestje waarbij het opdoen van nieuwe kennis centraal staat. 

De inspiratietour heeft in de maanden september en oktober opnieuw diverse Noord-Limburgse scholen bezocht. Kokkerelli | Stichting Kids University for Cooking & Maurice Graef (KERNgezond) inspireerden de kinderen op het gebied van gezonde voeding en gezond bewegen op weg naar een gezonde toekomst. De inspiratietours zijn mede mogelijk gemaakt door Rabobank Noord-Limburg en stichting ‘Wat kies jij?’.

Lees meer over de inspiratietours

Gezondheidscafé: Vitale gemeenschappen

Gemeenschappen die goed voor zichzelf en voor elkaar zorgen dragen bij aan een vitaal en gezond Noord-Limburg. We werken daarom toe naar een samenleving waarin inwoners naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Hierbij laten we gemeenschappen zelf bepalen wat ze belangrijk vinden. Zo creëren we een regio waarin iedereen, van jong tot oud, zich thuis voelt. 

Uitzending terugkijken
Gezondheidsmaker Caroline Kortooms vertelt

Caroline Kortooms is gezondheidsmaker in hart en nieren bij Stichting 'Wat kies jij?' - Gezondste Regio Noord-Limburg. In deze persoonlijke column vertelt zij over wat haar drijft en waarom we in Noord-Limburg samenwerken aan een gezonde beweging voor de toekomst van onze regio.
 

Haar column

Gezonde tips

Ganzenbordspel 'Gezondste Regio'

Het ganzenbordspel is speciaal gemaakt om het gesprek over de Gezondste Regio aan te gaan. Al spelend leren de deelnemers elkaar kennen, delen ze hun dromen en ambities én verkennen ze hoe ze elkaar kunnen versterken om de gezamenlijke droom waar te maken. 

Download ganzenbordspel

‘Wat kies jij?’ - Winweken

In verhalen van anderen kan je herkenning en inspiratie vinden. Vanaf week 44 starten de ‘Wat kies jij?’ - Winweken. Per week staat 1 van de 6 pijlers van ‘Positieve gezondheid’ centraal. We dagen Noord-Limburgers uit om hun bewuste keuze te delen op Instagram om kans te maken op een unieke prijs.

Kalender
Gezondheidscafé - 16 november 2022
Gezondste Regio, een farce of een keuze? Hoever zijn we met de Gezondste Regio in Noord-Limburg? Tijdens dit…
Meer info
Werkgeversbijeenkomst Mobiliteitsaanpak - 31 oktober
Op 31 oktober worden grote Noord-Limburgse werkgevers geïnspireerd met voorbeelden rondom het verduurzamen van…
Meer info
Slotsymposium 'De échte waarde(n) van groente en fruit' - 17 nov
Benieuwd naar deze veelbelovende resultaten? Of meng je je graag in de discussie hoe ondernemers en wetenschappers met…
Aanmelden
Volg ons en blijf op de hoogte
Deze mails niet meer ontvangen?