Ons dna: gezond denken en doen!

Noord-Limburg kiest voor gezondheid als basis voor beleid, projecten en initiatieven die bijdragen aan het ontwikkelen, verbeteren en laten groeien van onze regio. 

Vol energie werken we samen met partners en initiatiefnemers aan onze gezamenlijke ambitie voor een gezonde toekomst van Noord-Limburg!

Stichting Groene Economie helpt MKB

Stichting Groene Economie ondersteunt bedrijven en bedrijventerreinen om hen te helpen in de energietransitie. Een belangrijke basis hiervoor is het stimuleren van duurzaam ondernemerschap.

Via de online portaal Energieloket MKB vinden steeds meer ondernemers de eerste informatie over het belang van verduurzaming en de energietransitie. Veel bedrijven in de regio zijn op deze manier al concreet geholpen met adviesgesprekken, een energiescan en/of een ondersteunend traject.

Lees meer
Oproep burgemeesters: 'Kijk Niet Weg!'

De burgemeesters van de acht Noord-Limburgse gemeentes roepen burgers op om niet weg te kijken als er verdachte situaties zijn in de leefomgeving. In acht korte video’s vertelt elke burgemeester een eigen voorbeeld van ondermijnende criminaliteit in zijn of haar gemeente. 

Met allerlei voorbeelden geven de burgemeesters aan dat we samen onze leefomgeving veilig en leefbaar moeten houden. De inmenging van criminelen in onze maatschappij mogen we niet accepteren. Het advies is niet weg te kijken en verdachte situaties te melden bij de politie.

Bekijk de 8 persoonlijke oproepen
Fieldlabs Noord-Limburg ontwikkelt handige projectkaart

De Fieldlabs Noord-Limburg werken aan het ontwikkelen, behouden en aantrekken van kennis en talent in regio. Zij hebben een handige interactieve projectenkaart ontwikkeld die in een oogopslag laat zien wat de thema's, partners en projecten zijn waar de Fieldlabs mee werken.

Projectenkaart Fieldlabs

Update project Rode en Groene Spoor Vakantieparken

De vrijetijdssector in Noord-Limburg doet het goed. Dat blijkt uit onderzoek door Vitaliteitsmanager Frank Verkoijen op campings en vakantieparken. Uit het onderzoek kwamen positieve ontwikkelingen, wensen van ondernemers maar ook aandachtpunten naar voren. Daarom is in 2022 het project Rode en Groene spoor vakantieparken gestart.

Het Groene spoor richt zich op de economische ontwikkeling en het Rode spoor op de verbeterpunten voor de vakantieparken in Noord-Limburg.

Lees meer over dit project
Logistiek makelaars helpen bedrijven

De logistiek makelaars van Trendsportal hebben weer veel bedrijven geholpen om minder kilometers of schonere kilometers te maken. Zo denkt ROCKWOOL na over elektrische trucks. En Cabooter uit Venlo werkt als eerste bedrijf in Europa met een elektrische Reachstacker. 

Wil je op de hoogte blijven van logistiek nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Logistiekbereikbaar.nl en je hoort het als eerste als er een nieuwe subsidie is of als een Limburgse collega-ondernemer zijn tips voor slimme en duurzame logistiek deelt. De nieuwsbrief wordt gemaakt door de logistiek adviseurs van Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Lees meer
Gezonde voeding voor iedereen!

Afgelopen maand is er een start gemaakt met een nieuw samenwerkingsproject binnen het Fieldlab Voeding & Gezondheid. Studenten van Maastricht University, HAS green academy, Fontys Venlo University of Applied Sciences en Gilde Opleidingen gaan samen met Voedselbank Venlo aan de slag om gezonde voeding te stimuleren.

Voedselbank Venlo helpt inwoners van de Gemeente Venlo die het financieel niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. De Voedselbank Venlo heeft het concept van de pakketuitgifte veranderd naar een winkelconcept. Klanten mogen een aantal producten kiezen die passen bij hun gezinssituatie. In het fieldlab wordt een concept ontwikkeld hoe vrijwilligers van de voedselbank positieve keuzes op het gebied van voeding kunnen stimuleren. Deze kennis kan vervolgens ook bijdragen om buiten de voedselbank gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding.

Wij zijn erg benieuwd naar hun bevindingen en de resultaten delen wij graag op een later moment.

Kom in de Kas

Op zondag 2 april zet Brightlands Campus Greenport Venlo de deuren van de campus open tijdens Kom in de Kas. Prikkel je zintuigen met lokale groente en fruit, ontdek de wereld van de groenteveredeling, fiets je eigen gezonde smoothie bij elkaar op een smoothiefiets en bekijk wat studenten van Fontys, HAS Hogeschool en Yuverta doen op de Venlose campus.

Naast Brightlands kun je ook op bezoek bij zeven tuinbouwondernemers in de regio. Zij laten de bezoekers zien waar ze trots op zijn en hoe ze bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de provincie. De deelnemende bedrijven zijn Bakker Sweet Peppers en Schreurs Planten (onderdeel van de Gipmans Group) in Sevenum, Bejo, Hendrix-Rasing Aardbeien en B&B Plant in Meldersloen  groentebedrijf Baetsen in Grubbenvorst en snacktomatenkweker Westburg in Californië.

Lees meer over Kom in de kas
Start aanleg 62 kilometer Maasheggen

Het Maasheggengebied in Bergen, Gennep en Mook en Middelaar is één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland en heeft grote landschappelijke en ecologische waarde. Ooit werden de percelen op de Limburgse en Brabantse oevers omlijst met een netwerk van talloze heggen. Aan de Limburgse kant zijn deze Maasheggen tegenwoordig grotendeels verdwenen of verbrokkeld in losstaande stukken. De Maasheggen horen in het landschap en worden herstelt met vooral meidoornstruiken, hazelaar en sleedoorn.

Lees meer over de Maasheggen
Gezondheidsmaker Caroline Kortooms vertelt…

In haar rol als Gezondheidsmaker draagt Caroline bij aan het groeiend bewustzijn van de inwoners van Noord-Limburg. Zij voelt een diepe passie voor organisatiecultuur en het duiden en begeleiden van transitieprocessen. En dan bovenal verbonden met persoonlijk leiderschap: het nemen van de eigen verantwoordelijkheid. En laat dat nu precies zijn wat zij nu doet; bewustzijn creëren.

Wekelijks schrijft Caroline een verhaal over de transitie naar de Gezondste Regio Noord-Limburg. Stichting ‘Wat kies jij?’ zijn immers verhalenvertellers.

Samen op weg naar een gezonder Noord- Limburg!
Gezonde keuzes.
Gezonde toekomst.
Wat kies jij?

Lees je mee?
Start valpreventie - Stevig Staan

Veilig bewegen in en rondom huis! De meeste oudere mensen blijven het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Gewoon de dagelijkse dingen blijven doen, zoals de boodschappen of een bezoekje aan familie of vrienden. Eigen regie en zelfredzaamheid staan daarbij voorop!

De Noord-Limburgse gemeenten bieden daarom samen met De Zorggroep, zorgverzekeraars en investeerders het beweegprogramma Stevig Staan aan. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met een deskundig team van fysiotherapeuten en beweegcoaches.

Het beweegprogramma van Stevig Staan is er voor alle thuiswonende 70-plussers uit de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray.
 

Meer over Stevig Staan
Logistiekdag Nederland bij Supply Chain Valley

Op 7 maart was de Logistiekdag Nederland, de inhoudelijke, landelijke netwerkbijeenkomst voor dienstverleners in de logistieke sector. Deze 8ste editie, met als thema: Samen bouwen aan veerkrachtige ketens, vond dit jaar plaats in de innovation hub van Supply Chain Valley. Met allerlei inspirerende sprekers en netwerkmogelijkheden werd er gebouwd aan veerkrachtige ketens, het inspireren van collega’s en het delen van kennis.

Bekijk de aftermovie
In gesprek met veredelingsnetwerk Limburg

Hans Corsten van Crossroads Limburg en Inge Homan van Fieldlabs Noord-Limburg gingen in gesprek met veredeligingsnetwerk Noord- en Midden- Limburg om een onderlinge samenwerking te verkennen. Daarbij waren vertegenwoordigers vanuit Bejo Benelux, Novisem, Limbgroup, BASF (Nunhems) en Yuverta. Het is bijzonder dat beconcurrerende veredelaars zich hebben verenigd om een gezamenlijk gedragen probleem aan te pakken. Het netwerk wil stappen zetten op het gebied van arbeidsmarkt en zichtbaarheid. De vraagstukken worden in kaart gebracht en zullen binnenkort uitgerold worden bij verschillende partners zoals de Fieldlabs, Crossroads, maar mogelijk ook andere kennisinstellingen.

Kalender
Met SmartwayZ.NL op bezoek bij Supply Chain Valley
23 maart: Laat je inspireren over slimme logistieke oplossingen.
Lees meer
Fieldlabdag in Villa Flora
8 juni: Fieldlabdag Noord-Limburg. Meer info volgt.
Lees meer
Symposium ‘Begrijpend leven’
9 juni: Mentale problematiek bij jongeren is dagelijks in het nieuws. Maar wat hebben jongeren werkelijk nodig?
Lees meer
Volg ons en blijf op de hoogte
Deze mails niet meer ontvangen?