Nieuwsbrief #5 Gezondste Regio Noord-Limburg

juli 2023

Samen aan de slag voor de Gezondste Regio. In samenwerking met ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, overheid en 280.000 inwoners brengen we een gezonde golf op gang in Noord-Limburg. 

Samen werken we aan projecten die bijdragen aan de gezonde toekomst van Noord-Limburg. 

Actieprogramma Toerisme en Recreatie Noord-Limburg

Het nieuwe Actieprogramma Toerisme en recreatie Noord-Limburg is vastgesteld. De regionale ambitie is om mét partners de vrijetijdssector tot een stuwende sector in Noord-Limburg te maken. De vrijetijdsector is een belangrijke speler in de regio. De sector is van groot belang voor de economie en de werkgelegenheid in de regio. Binnen het programma is de focus verlegd van toerisme als doel naar toerisme als middel. Het realiseren van meer bestedingen door bezoekers is geen doel op zich meer, maar juist het positieve effect voor de toeristische sector én Noord-Limburg is het belangrijkste. De Noord-Limburgse gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar, Peel en Maas, Venlo en Venray geven de komende drie jaar samen uitvoering aan het regionale programma Toerisme en Recreatie.

Meer
Campagne Slim met de zon

Ziekenhuis VieCuri lanceerde op 7 juni een grote campagne om kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van de gevaren van de zon.  De campagne is een initiatief van Karen van Poppelen, dermatoloog bij ziekenhuis VieCuri en mede mogelijk gemaakt door de Noord-Limburgse gemeenten en zorgverzekeraar VGZ. De aftrap vond plaats bij basisschool de Groenling in Panningen. 

VieCuri is overweldigd door de enorme media-aandacht en heel blij dat er zoveel aandacht is voor dit onderwerp! 

Meer

Bezoek Minister Hanke Bruins Slot

Maandag 15 mei 2023 ontving Regio Noord-Limburg minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties. De minister kreeg een kijkje in de diversiteit van de regio, de specifieke uitdagingen en het succes dat samenwerking in onze regio te weeg brengt. De rode draad door het programma was Talentontwikkeling en het binden van talent in Noord-Limburg. Dit thema is niet zomaar gekozen. De monitor Brede Welvaart laat zien dat met name Innovatie en Human Capital belangrijke aandachtspunten zijn in Noord-Limburg.

Meer
Themadag Het Circulaire Varken

Afgelopen maandag brachten verschillende ambtenaren van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bezoek aan Noord-Limburg, Crossroads Limburg en Keyport Midden Limburg. Met als doel; een goede indruk krijgen van de Agrifood sector, de regionale aanpak, knelpunten en de samenwerking in deze regio’s. De ochtend werd gevuld met verschillende presentaties, de middag werd gevuld met twee bedrijfsbezoeken: bij Houbensteyn Groep in Ysselsteyn en Nijsen company in Veulen.

Het programma Het Circulaire Varken heeft de ambitie om een voortrekkersrol te vervullen in de transitie naar een circulaire, duurzame varkenshouderij. Om dat te bereiken werken de regio’s Noord- en Midden-Limburg samen. Naast het samenstellen van een ‘koplopersgroep’ met varkenshouders worden masterclasses opgezet. In het vervolgtraject haken ketenpartijen aan. 

"Niet alle kosten kunnen op het bordje van de varkenshouder worden gelegd.”

Meer
Circular Lab op de Brightlands Campus

Hét podium voor regionale toekomstbestendige circulaire oplossingen 

Vanuit de gedachte ‘alles kan in onze regio circulair bedacht en gemaakt worden’  zijn diverse bedrijven bezig met het ontwikkelen en produceren van circulaire producten, diensten en oplossingen. Er is behoefte om deze circulaire producten en diensten een stap verder te brengen. Maar zeker ook om het belang én de vraag naar circulaire oplossingen te vergroten om écht de kentering naar een circulaire economie te maken. 

Om deze kennis te vergroten komt er een Circular Lab in het hart van de Brightlands Campus Greenport Venlo in box 74.  

Meer

Trendsportal is onderdeel van de Gezondste Regio

Maar wat houdt dat precies in... de Gezondste regio Noord-Limburg? En wie zit erachter? Wat zijn de doelen? Waar komt het uit voort? We gaan in gesprek met René van Loon, Directeur Regio Noord-Limburg. 

“Om uit te kunnen leggen wat de oorsprong is van de huidige samenwerking in de Gezondste Regio, gaan we even terug naar het jaar 2012,” steekt van Loon van wal. Regiogemeenten hadden een aantal jaren nauw samengewerkt aan de organisatie van de Floriade. Voor wie het niet weet: de Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling die in 1960 en van 1972 tot 2022 één keer per tien jaar ergens in Nederland werd georganiseerd. In 2012 vond het evenement plaats in Venlo. Terugkijkend kunnen we zeggen dat de Floriade de regio veel gebracht heeft. Op vele fronten.” 

Meer
UM bouwt high-tech onderzoekskas op de Campus

De Universiteit Maastricht is gestart met de bouw van een speciale kas voor wetenschappelijk onderzoek gericht op de land- en tuinbouw van de toekomst. De Venlose kas is een belangrijk onderdeel van het Brightlands Future Farming Institute en biedt ruimte voor onderzoek naar teelt-technieken, ontwikkeling van planten, optimalisatie van gezonde voedingsstoffen en de circulariteit en duurzaamheid van productie.

Een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van dit moment is het vinden van oplossingen om ook de wereldbevolking in 2050 op een gezonde, veilige en duurzame manier te voeden. Noord-Limburg is als complete agrifood-sector, en als een van de grotere veredelingsregio’s van Nederland, bij uitstek geschikt om hieraan bij te dragen. De ontwikkeling van nieuwe infrastructuur is daarbij van cruciaal belang.

Dankzij onder andere de nieuwe kas wordt de verbinding gelegd tussen de primaire en veredelingssector enerzijds en de gezondheidsexpertise van de Universiteit Maastricht en de regio anderzijds.

Meer

Toekomstmuziek: Routeplan Crossroads 2024-2028

Angely Waajen-Crins, directeur Crossroads Limburg 

“Wie wil er nu niet wonen, leven en werken in de allerbeste regio? Volgens mij is dat in ieders belang, werken aan de Gezondste Regio.” 

Crossroads pakt hierin een verbindende rol: ondernemers, overheid en onderwijs kunnen de complexe uitdagingen immers niet meer in eigen koker oplossen. Daarvoor moet samengewerkt worden. Ik zeg vaak dat samenwerken het nieuwe concurreren is.  

Wat staat Crossroads vanaf 2024 te doen? Die vraag staat de komende weken centraal omdat we bezig zijn met het opstellen van een routeplan 2024-2028. We willen daarbij de mening breed ophalen: iedereen die mee wil praten kan dat.  De toekomst maken we immers samen!  

U kunt meedoen door de vragenlijst in te vullen! 

Meer en vragenlijst Crossroads
Feestelijke opening fietsstraat

Alle ruimte voor het transportmiddel van de toekomst!

De fiets gaat een steeds grotere rol spelen in ons leven. Dat is logisch. Fietsen is goedkoop, snel en bovendien één van de meest duurzame oplossingen om te reizen. Daarom opent de gemeente Venray een speciale fietsstraat waarmee de fietser een prominente plek krijgen op de weg. Op 7 juni openden wethouder Erik van Daal en gedeputeerde Madeleine van Toorenburg de eerste fietsstraat van Venray. Het gaat om de Overloonseweg; dé fietsverbinding tussen Overloon en Venray.

Meer

Minister van der Wal bezoekt teler van de Kiriboom

Minister Christianne van der Wal bracht een werkbezoek aan ondernemers die zich focussen op alternatieve teelten in de De Peel. De regio wacht de komende jaren een grote transitie. De opgaven voor het oude turfgebied zijn groot én urgent: de transitie van de landbouw, de energietransitie, de klimaatopgave en de stikstofcrisis komen hier allemaal bijeen. 

Onder leiding van ‘reisgids’ Hans Corsten - programmamanager AgroFood bij Crossroads Limburg en Keyport - ging de minister op bezoek bij de boerderij van de familie Smolenaers. Daar plantte zij de eerste Kiribomen van het seizoen. De Kiriboom is de snelst groeiende boom op aarde. Het bezoek werd vervolgd bij het bedrijf Traprenovatie Upstairs, waar ze het hout van de kiribroom als grondstof gebruiken om nieuwe trappen te maken. Een mooi voorbeeld van onze collega’s in Midden-Limburg Keyport.

Meer
Quinola wint Nederlandse voorronde

Team Nourish van Maastricht University – Campus Venlo heeft de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met hun product Quinola, een plantaardig gefermenteerd drankje met quinoa en canola-eiwitten, vertegenwoordigen zij Nederland in oktober in de Europese finale in Keulen tijdens Anuga.

De diversiteit en de kwaliteit van alle inzendingen was van een hoog niveau. In de ideeën was veel aandacht voor zowel duurzaamheid als gezondheid.

De winnende creatie Quinola is een plantaardig gefermenteerd drankje dat quinoa en canola-eiwitten combineert met de smaken van dadels en kaneel. De studenten MSc Health Food Innovation Management noemen hun product een ideale keuze voor mensen die op zoek zijn naar een eiwitrijk, vezelrijk drankje zonder zoetstoffen of geraffineerde suikers.

Meer

Inspiratiefestival Vitaal en Gezond

7 september 2023

Hét Inspiratiefestival voor, door en met initiatiefnemers en vakmensen uit Noord-Limburg. Nieuwsgierig naar de sprekers en workshops? Nog even geduld, de uitnodiging en het programma volgen snel!

Save the date Inspiratiefestival Vitaal en Gezond 7 september 2023

Kijktips
Talent in én voor Noord-Limburg
Onze regio heeft voldoende talenten nodig voor een gezonde toekomst.
Bekijk de video
Waarom Jella in Venlo woont en werkt
Jella Theeuwen is directeur van Innerbuddies. Maak kennis met haar!
Bekijk de video
Volg ons en blijf op de hoogte
Deze mails niet meer ontvangen?