November 2023

Samen aan de slag voor de Gezondste Regio. In samenwerking met ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, overheid en 290.000 inwoners brengen we een gezonde golf op gang in Noord-Limburg. 

Samen werken we aan projecten die bijdragen aan de gezonde toekomst van Noord-Limburg. 

Inspiratiefestival Vitaal en Gezond zeer geslaagd

Jeugd en jongvolwassenen centraal op uitverkocht Inspiratiefestival Vitaal & Gezond op 7 september

“Elke jongere heeft zijn verhaal. Elke buurt, elk dorp, elke stad. Geef jongeren de kans om dat verhaal mee vorm te geven. Soms is luisteren genoeg. Ik zie vandaag wat jullie hier doen. Daar kunnen anderen in het land van leren.”

Zo sloot Amine Bakkali van MIND US het Inspiratiefestival over Vitaal Opgroeien in een Veerkrachtige Samenleving, bij Hoeve Rosa in Sevenum, af. Een thema dat de bezoekers verbindt, bleek al snel. Ruim 100 vakmensen uit onderwijs, jeugdhulp, sport, gezondheid, inwonersinitiatieven en overheid kwamen bij elkaar om elkaar te ontmoeten én vooral om elkaar te inspireren.

Meer over het festival
Samenwerking Genneper Huys en Limburgs Museum

Het Genneper Huys, een voormalige burcht tussen de Maas en de Niers, herbergt een uniek stukje geschiedenis. De gemeente Gennep wil dit rijke verleden tot leven brengen voor inwoners en bezoekers.

Er is lang gezocht naar manieren om het verhaal van het Genneper Huys en zijn geschiedenis beleefbaar te maken. Gemeente Gennep heeft het Limburgs Museum in de arm genomen om hierbij te helpen. In het centrum van Gennep komt een permanente tentoonstelling waar bezoekers kunnen ervaren hoe verschillende personages de belegering hebben ervaren en hoe dit hun levens heeft beïnvloed.

Meer over het Genneper Huys
Informatie-app voor internationale werknemers

Integreren en meedoen met een app

Het klinkt misschien vreemd en dat is het natuurlijk ook. Integreren en meedoen kent namelijk heel veel facetten. We leggen graag uit wat een app kan bijdragen aan integratie en volwaardig meedoen in de samenleving. 

Taal- en taalontwikkeling, sociale contacten, waardige huisvesting en een veilige omgeving zijn belangrijk voor iedereen. Maar als je uit het buitenland komt en de taal helemaal niet spreekt is het extra moeilijk om je weg te vinden, uit te zoeken wat je allemaal moet regelen en waar je moet zijn. De app bevat ook informatie over het leren van de Nederlandse taal, huisvesting, scholen voor kinderen, omgang met buren, belastingbetaling en nog veel meer.

Meer over de app

Podcastserie over jongeren en het rechte pad

In de driedelige podcast ‘Kijk Niet Weg’ komen jongeren en professionals aan het woord. Ze spreken over ronselen van jongeren, middelengebruik, rijden onder invloed en de rol van omgevingsfactoren.

De afgelopen weken werkte journalist Lubert Priems aan een podcast voor de campagne ‘Kijk Niet Weg’. Op verzoek van de acht samenwerkende gemeentes trok hij Noord-Limburg in. Tijdens zijn rondgang kwam hij uiteenlopende ervaringsdeskundigen tegen. Hij sprak met hen over ondermijning en maakte er een driedelige serie over.

Meer over de podcast
Campagne VieCuri genomineerd voor de Galjaardprijs

Beloning voor een succesvolle campagne

De Galjaardprijs is een landelijke prijs en wordt ieder jaar uitgereikt aan het beste communicatieproject in het publieke domein. Voor de landelijke prijs gelden drie criteria: inspirerend voor vakgenoten, innovatief qua aanpak, impact en resultaat. De uitreiking is op 2 november 2023.

In juni startte VieCuri met het verstrekken van gratis zonnebrandcrème en een lespakket aan alle basisscholen in Noord-Limburg. De campagne kreeg nationale én internationale media-aandacht. Ook was er van diverse organisaties interesse om de aanpak over te nemen. Het succes leidt nu tot een top-10 nominatie voor de landelijke Galjaardprijs voor beste communicatiecampagne van het jaar.

Meer over de campagne

Mkb-ers krijgen hulp bij verduurzaming

Fieldlab Technological Innovation & Smart Logistics (TISL)

Ook de logistieke sector staat een enorme uitdaging te wachten op het gebied van verduurzaming. Het project CARBON-les helpt mkb-ondernemers uit Noord-Limburg om hier actief mee aan de slag te gaan. Het project biedt samen met ketenpartners ondersteuning en praktische handvaten bij het verduurzamen van processen en organisatiestructuren binnen een bedrijf.  

Het project is inmiddels gestart, maar er is ruimte voor meer bedrijven. Wilt u meer informatie hierover of gaat u graag in gesprek over hoe u uw eigen organisatie kunt verduurzamen? 

Meer over dit project
RES-bijeenkomst Samen vooruit in Limburg

Als we onze klimaatdoelen willen behalen blijft de noodzaak van duurzame opwek van elektriciteit, ondanks de netcongestie, groot. Dit vraagt om creatieve oplossingen die passen in een energiesysteem voor de toekomst. We zitten in een transitie, maar hoe zorgen we ervoor dat we niet stil komen te staan maar volle kracht door kunnen? Door samen te kijken naar wat er wél kan!

Ondernemers, ambtenaren en maatschappelijke partners uit onze regio kwamen samen om aan de slag te gaan met duurzaam opwekken in tijden van netcongestie. In de deelsessies ging het om concrete oplossingen in de praktijk.

Meer over de bijeenkomst
Mijn Masker af op bezoek in Den Haag

Met een verhaal naar Den Haag

Een groep jongeren van Stichting Mijn Masker Af reisde af naar Den Haag om een bezoek te brengen aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De jongeren deelden hun eigen verhaal over verlies en het gemis van de juiste mensen om hen heen. Ze gingen in gesprek met minister Carola Schouten, met haar eigen verhaal van verlies.

Het ging over jongeren die plotseling alles zelf moeten gaan regelen en niet eens in hun huis met herinneringen mogen blijven wonen. En dat terwijl ze midden in een rouwproces zitten. De wet is hierin ronduit schrijnend. Ook ging het over het enorme belang van levenslessen voor en door jongeren. Voor ouders en voor professionals. Luisteren naar wat de jongeren nodig hebben! Ze weten het zo goed zelf te omschrijven.

Deze krachtige jongeren lieten alle genodigden muisstil worden. Iedereen kon de urgentie van de boodschap voelen. De jongeren kregen dubbel en dwars verdiende complimenten. Iemand noemde het zelfs de meest indrukwekkende bijeenkomst die ze ooit had bijgewoond. Wat een super mooi compliment!

Meer over Mijn Masker af

Economic Development Board op bezoek bij Bejo Zaden in Kessel

Op dinsdag 3 oktober is de Economic Development Board van Crossroads Limburg bijeengekomen bij Bejo Zaden in Kessel met als thema de AgroFood sector. Tijdens de bijeenkomst werd er gesproken over de uitdagingen waar de sector voor staat en de kansen die er liggen. Ook kregen deelnemers een rondleiding door het bedrijf en vertelde locatiemanager Wil Strous over het bedrijf en de uitdaging op de arbeidsmarkt.

Meer over het bezoek
Energiestrippenkaart Noord- en Midden-Limburg

Daar is ‘ie dan. Bijna 12 jaar na het uitsterven van de Nationale Strippenkaart is daar nu: de allereerste ‘energiestrippenkaart’! Een samenwerking tussen de participatiecoalitie en de RES NML. De strippenkaart staat voor een ludieke manier van kennisdeling en maatwerk, iets wat ontzettend waardevol is binnen de RES-regio’s. Met trots vertelt Andres Bauer, één van de bedenkers van de strippenkaart en lid participatie-coalitie, alles over hoe het idee voor de strippenkaart tot stand kwam én hoe je hem kunt gebruiken.

“De strippenkaart is het bewijs dat samenwerking echt meerwaarde kan hebben voor het RES-proces: zo komen ideeën tot bloei!”

Meer over de strippenkaart

100 gratis plekken voor cardioprogramma van Greenhabit

Woon je in Noord-Limburg en ben je herstellende van een hartoperatie? Het herstel na een hartoperatie kan zwaar zijn. Een steuntje in de rug kan hierbij helpen. Je kunt namelijk gratis meedoen aan een opleiding waarbij je leert hoe je gezonder kunt gaan leven na een hartoperatie. Stichting Hartpatiënten Nederland is een samenwerking aangegaan met Greenhabit. Zij hebben een gezondheidsinterventie ontwikkeld die je een blijvende gezonde leefstijl aanleert.

Greenhabit Cardio is een persoonlijk cardioprogramma van 12 weken voor mensen met hart- en vaatziekten of met een verhoogd risico hierop. Het programma is samen met cardiologen ontwikkeld en klinisch gevalideerd.

Je kunt je nu aanmelden!

Meer over Greenhabit Cardio
Gezondheid is meer dan alleen geneeskunde

Op 21 september organiseerden Crossroads Limburg en VieCuri Medisch Centrum het event ‘Samen voor gezondheid'. Kennis- en zorginstellingen, bedrijven en andere organisaties maakten kennis met elkaars uitdagingen om samen de Gezondste Regio te kunnen creëren. Want hoe gezond is onze regio eigenlijk? Wat moet er veranderen en hoe kunnen we daar allemaal aan bijdragen?

Meer over het event
Terugblik studentenchallenge Fieldlabs

Eind maart liep de Maastricht University campus in Venlo vol met studenten. Voor de meesten van hen onbekend terrein, want naast studenten van de universiteit waren er ook studenten van Yuverta, Gilde Opleidingen, HAS green academy en Fontys Venlo in huis. Op uitnodiging van het Fieldlab Voeding & Gezondheid werkten zij in multidisciplinaire groepen aan relevante vraagstukken uit de praktijk, ingediend door Carezzo Nutrition, De Zorggroep, JOGG Limburg ‘gezonde jeugd, gezonde toekomst’ en LiFi Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Meer over de challenge

Beter leren en gezonder groot worden met groenterijke schoollunches

Slechts vier op de tien jonge kinderen in Nederland eten voldoende groente en fruit en het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt snel toe. Dat moet anders, vindt Kokkerelli. Zij doet in opdracht van het programma Jeugd, Voeding & Gezondheid onderzoek naar warme, groenterijke schoollunches in combinatie met lesmateriaal. Jong geleerd is oud gedaan!

Een gezonde schoollunch kan kinderen op jonge leeftijd leren om gezond te eten. Kokkerelli doet in opdracht van het programma Jeugd, Voeding & Gezondheid onderzoek naar warme, groenterijke schoollunches met gevalideerde voedingseducatie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Universiteit Maastricht. Drees Peter van den Bosch heeft de taak om ervoor te zorgen dat de kinderen ook echt een warme, groenterijke lunch op school voorgeschoteld krijgen.

Meer over de schoollunches
21 dagen op de fiets naar je werk

Fietsen is gezond, goed voor de portemonnee en het klimaat. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Toch gaan we nog “te vaak” met de auto naar het werk, de sportvereniging of de supermarkt. Als Gezondste Regio zijn we aan de slag om fietsen te stimuleren. Zo loopt er momenteel de #21dageninhetzadel-challenge waarbij deelnemers vrijwillig de auto laten staan en met de fiets naar het werk gaan. Zo ook Evelyn, zij deelt haar ervaringen over de challenge!

Bekijk de ervaringen van Evelyn

Gedeputeerde Marc van Caldenberg op bezoek

Woensdag 23 augustus bracht Marc van Caldenberg, gedeputeerde Provincie Limburg, een bezoek aan het programma Vitaal en Gezond van Regio Noord-Limburg. De rode draad in het programma was: het kan anders, vanuit samenwerking met partijen, over schotten heen en mét gemeenschappen.

Het werkbezoek begon in Afferden met een introductie door Danielle Damoiseaux, programmamanager Vitaal en Gezond, over de lopende initiatieven en regionale samenwerking in het leer-ontwikkel-netwerk Vitaal & Gezond. Vier bijzondere initiatieven namen vervolgens de aanwezigen mee in hun ontwikkelingen in Noord-Limburg en daarbuiten.

Meer over het bezoek
Trendsportal - meest inspirerende regio op het gebied van duurzame mobiliteit

Een mooie opsteker!

Op het Congres Duurzame mobiliteit van Crow in de jaarbeurs in Utrecht hebben Holger Rodoe, Wethouder gemeente Mook en Middelaar, en Tom Jacobs, programmamanager Trendsportal, een aanmoedigingsprijs in ontvangst mogen nemen van het CROW als grootste stijger op het gebied van duurzame mobiliteit. Een blijk van waardering van de goede ambtelijke en bestuurlijke samenwerking in Regio Noord-Limburg - Gezondste Regio! 

Meer over Trendsportal

Gezonde Basisschool van de Toekomst in beeld

Noord-Limburg wil de Gezondste Regio worden. Dit treft alle lagen van de bevolking en start bij de allerkleinsten van onze regio, jong geleerd is oud gedaan.

Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd meer leren over hun eigen gezondheid. Door gezonde activiteiten zelf te beleven en te ervaren, maken kinderen deze kennis zich meer eigen. Dit stelt ze in staat om nu maar ook op latere leeftijd, gezonde en duurzame keuzes te maken. De GBT-school neemt kinderen op inspirerende wijze mee in de wereld van gezonde voeding en gezond bewegen. 

 Kinderen, leerkrachten en specialisten delen hun ervaringen in de videoreeks: Impact van de Gezonde Basisschool van de Toekomst.

Bekijk de videoreeks op het kanaal van JOGG
Met FoodNL naar Brussel

Noord-Limburg was als FoodNL partner in Brussel voor de laatste politiek-bestuurlijke inzichten, versterking van ons eigen netwerk en ons Europees netwerk. Bovenal gingen we op zoek naar samenwerkingskansen met partners die ook een duurzamer voedselsysteem willen. En waar kunnen we die verbinding beter zoeken dan op de European week of the Regions? Dat is dé week waar regio’s en steden uit Europa elkaar in Brussel ontmoeten. Bob Vostermans, Boris Meessen, Eric Beurskens, Michiel Uitdehaag en Angely Waajen-Crins waren erbij als bestuurders voor Noord- en Midden- Limburg.

Meer over het bezoek

Aanvraag nieuwe Regio Deal voor Noord-Limburg

Regio Noord-Limburg (rn-l) heeft de propositie voor de nieuwe tranche Regio Deals ingediend bij de Rijksoverheid. De Provincie Limburg is volwaardig partner in de aanvraag.

In de propositie voor de Regio Deals 5de tranche ligt de focus op de thema’s: Kennis-ecosystemen en duurzaam ondernemen, Talentontwikkeling, Vitale gemeenschappen en Positieve Gezondheid, Veiligheid. De inhoud van de propositie is in volledige samenwerking met diverse partners en maatschappelijke organisaties tot stand gekomen.

Er is de laatste maanden hard gewerkt en er is een krachtige propositie opgesteld. Er is enorm veel energie en draagvlak om samen met ondernemers, onderwijs en maatschappelijke partners aan de slag te gaan met de grote maatschappelijke opgaven in Noord-Limburg. 

Meer over de propositie van Noord-Limburg
Ondernemerscongres Artificial Intelligence
27 november 2023 bij Dok6
Meer info
Deze nieuwsbrief ook rechtstreeks in jouw inbox ontvangen? Meld je dan aan op de website van de Regio Noord-Limburg.
Aanmelden nieuwsbrief
Volg ons en blijf op de hoogte
Deze mails niet meer ontvangen?