Nieuwsbrief #8 Gezondste Regio Noord-Limburg

April 2024 

Samen aan de slag voor de Gezondste Regio. In samenwerking met ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, overheid en 290.000 inwoners brengen we een gezonde golf op gang in Noord-Limburg. 

Samen werken we aan projecten die bijdragen aan de gezonde toekomst van Noord-Limburg. 

Regio Deal Noord-Limburg

In 2023 is Regio Noord Limburg samen met de Provincie Limburg en partners uit onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke partners, gestart met de voorbereiding voor een Regio Deal. Het Rijk heeft ons voorstel positief ontvangen en laten weten dat de aanvraag uitgewerkt kan worden. 

Extra steun

Het Rijk maakt 10 miljoen euro vrij om te investeren in de brede welvaart van Noord-Limburg. Om samenwerking te bevorderen verwacht het Rijk ook een bijdrage van de lokale overheid én van de initiatiefnemers die een project starten in de Regio Deal.

De komende maanden staan in het teken van de formele en inhoudelijke uitwerking zodat in september de Regio Deal Noord-Limburg officieel toegekend kan worden.

Meer
Fieldlabs Challenge

Zo'n 100 studenten van Yuverta, Gilde Opleidingen, HAS green academy, Fontys Venlo University of Applied Sciences en Maastricht University Campus Venlo werden uitgedaagd om een innovatieve oplossing te bedenken voor challenges uit het bedrijfsleven. De challenges richtten zich op plantaardige voeding, voedselverspilling en voeding en beweging. De opdrachtgevers dit jaar waren Van der Valk Hotel Venlo, Kokkerelli | Stichting Kids University for Cooking en Hutten Catering.

Aan het einde van de dag moesten alle groepen hun creatieve idee voor een jury pitchen. De challenge die de winnende groepen hebben opgepakt is van Hutten Catering en luidde: ‘Hoe kunnen we het eetmoment van de patiënten in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie omvormen tot een sociaal en beweeg moment?’

Tijdens de challenge is ook de publieksprijs en de juryprijs uitgereikt. 

Meer
Project ‘Grenzeloos Meten’ en Fontys GreenTechLab

𝗦𝗼𝗰𝗶𝗮𝗮𝗹 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸 𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝘁𝗲𝗰𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲? 𝗛𝗲𝘁 𝗸𝗮𝗻!

Met technologie kun je ook sociaal onderzoek doen. Dat ondervond de Fontys Venlo University of Applied Sciences informaticastudent Nicoleta Cazac. Ze liep stage bij het Fontys GreenTechLab en deed een studie naar de luchtkwaliteit in drie Noord-Limburgse gemeenten. “Het was een hele nieuwe ervaring en het voelde erg goed om echt iets te kunnen betekenen voor mensen.”

Voor een zaal vol mensen gaf de derdejaarsstudent uit Moldavië onlangs haar eindpresentatie. In het Engels welteverstaan, ondersteund met Nederlandstalige sheets voor de oudere inwoners die het Engels niet geheel machtig zijn. Spannend vond ze het, want in de zaal zaten niet zomaar mensen, maar inwoners van de drie gemeenten die vol verwachting de resultaten van haar onderzoek afwachten en vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en instanties.

Een belangrijke bijeenkomst dus, die in het teken stond van de voortgang van het Limburgse project ‘Grenzeloos Meten’, waarbij Fontys Venlo en Fontys Green Tech Lab nauw betrokken zijn.
 

Meer
TOP Eikpunt Limburg geopend

Noord-Limburg heeft wat te bieden! Een Toeristisch Overstap Punt (TOP) is een vertrekpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht op een bijzondere locatie omringt door natuur. Noord-Limburg verbindt bijzondere plekken in het routenetwerk 'Eikpunt Limburg'. 

De opening vond plaats bij het Odapark in Venray, één van de mooie eikpunten in Noord-Limburg. Een Eikpunt is een unieke startlocatie met voldoende parkeergelegenheid, horeca en bewegwijzering. Elk Eikpunt heeft een bijzonder verhaal. Bij de aangesloten horecaondernemers ontvang je een folder met het verhaal, de routes en de highlights in de omgeving.

 

Meer
Raden op werkbezoek in de 'regio'

Donderdag 21 maart organiseerden de raadsgriffiers samen met het regiobureau van rn-l een werkbezoek voor de raadsleden van Regio Noord-Limburg op de Brightlands Campus Greenport Venlo.

Regionaal samenwerken aan de brede welvaart in Noord-Limburg stond centraal. Een gezonde regio ben je samen! Eén regio waar bestuurders en ambtenaren en partners elke dag werken aan de opgaven voor onze inwoners en ondernemers. Daarvoor moeten we over de gemeentegrens heen kijken en het bredere plaatje zien en begrijpen. Het dagelijkse leven speelt zich namelijk vaak grotendeels af in de regio. Otto Raspe van RaboResearch gaf een waardevolle masterclass over Brede Welvaart en de kansen die samenwerken voor de hele regio biedt. Het was zeer verhelderend om te zien op welke maatschappelijke thema’s Noord-Limburg goed scoort en welke extra aandacht verdienen. 

Diverse gastsprekers wisten de raadsleden te boeien! En de projectenbezoeken maakte de samenwerking meteen tastbaar. 

Meer
Opening Future Food Experience

Beleef een unieke, interactieve reis door de wereld van de Agri-food sector

Gedeputeerde Elianne Demollin opende de acht minuten durende 360-graden videobeleving Future Food Experience. Tijdens de reis door de voedselproductie van de toekomst worden gedachten gereset, zintuigen geprikkeld en ontdekken bezoekers wat er gebeurt als je anders denkt én durft. 

Boek de reis en laat u inspireren! 

Meer
Opening Brightlands NovaBite

NovaBite expertisecentrum voor sensorisch onderzoek en productoptimalisatie

Jasper Kuntzelaers, gedeputeerde Provincie Limburg, opende op 18 april de nieuwe faciliteit Brightlands NovaBite. Dit expertisecentrum op Brightlands Campus Greenport Venlo biedt een allesomvattend pakket: van smaakonderzoek, productonderzoek en in-company paneltrainingen tot deskundigheid over Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Dit wordt gevoed met kennis uit de wetenschap door de samenwerking met Universiteit Maastricht.

Brightlands NovaBite beschikt over de nieuwste voorzieningen zoals ‘sensory booths’ voor smaaktesten, een ruimte voor focusgroepen en een (demonstratie)keuken voor het bereiden van nieuwe, innovatieve producten en ingrediënten. Daarbij beschikt Brightlands NovaBite over een eigen consumentenpanel voor het testen van producten en/of concepten.

Meer
Bijeenkomst Economic Development Board Crossroads Limburg

Dinsdag 16 april vond er weer een bijeenkomst voor de EDB van Crossroads Limburg plaats. Dit keer waren zij te gast bij Hoeve Rosa in Sevenum en stond het programma in het teken van de Regio Deal Noord-Limburg.

Ron Coenen, voorzitter van de EDB opende met: “Het is mooi dat samenwerking in de Regio Deal centraal staat, daarvoor is de Triple-Helix een belangrijk instrument.” Angely Waajen-Crins, directeur van Crossroads, voegde hier aan toe: “Het is een feestje om voor de drie o’s; overheid, ondernemers en onderwijs te werken. Het is de uitdaging om drie talen en drie tempo’s bij elkaar te brengen en zo het beste voor de regio eruit te halen.”

Wat is een Regio Deal en waarom is dit belangrijk voor Noord-Limburg? Het programma startte met een algemene toelichting over de Regio Deal. Het Rijk heeft de Regio Deals in het leven geroepen om de Brede Welvaart in de regio te versterken. Vooral voor de regio’s die wat extra steun kunnen gebruiken. René van Loon, directeur Regio Noord-Limburg, nam de aanwezigen mee in het proces en de inhoudelijke uitwerking van de Regio Deal. De verdere uitwerking wordt de komende maanden samen met partners en initiatiefnemers voorbereid.

Meer
Werkgroep "Fiets"

Bewegen is gezond! Daarom stimuleren wij het gebruik van de fiets voor ontspanning en om naar je werk te gaan. Trendsportal heeft samen met de acht gemeenten een werkgroep ‘Fiets’ opgestart. De werkgroep heeft met wethouder Marcel Roelofs, Gemeente Beesel, de juiste voorzitter. 

“Ik heb echt iets met fietsen. Ik fiets van en naar mijn werk en in mijn vrije tijd zit ik ook veel op de fiets. Limburg is prachtig en heeft alles in zich een echte fietsprovincie te worden. Dat is het nu nog niet, er is hier nog niet echt sprake van een fietscultuur. En daar gaan we wat aan doen! Ik zie het echt als een persoonlijke opdracht om meer Noord-Limburgers op de fiets te krijgen. Wat daar nou echt voor nodig is en welke stappen we moeten nemen om dit voor elkaar te krijgen dáár werken we aan in de werkgroep.”

Meer
Insectenkweek bij Insect School in America

Hebben insecten toekomst in de eiwittransitie?

Insecten staan ook in onze regio in de belangstelling. Op donderdag 4 april zijn ruim 30 personen van gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (hierna LNV) bij elkaar geweest om stil te staan bij deze sector in opkomst. Dat deden ze bij de Insect School van Insect Engineers uit Horst. Tijdens de bijeenkomst werden de ins- en outs van het insecten kweken bekeken en besproken: Wat betekent insectenkweek voor een gemeente? Hoe staat het met emissies en afvalwater? Welk voer mag wel of niet worden gegeven? Hoe gaan we om met vergunningen?

Meer
Campagne: Lokbus in buitengebied

We maken een vuist tegen ondermijnende criminaliteit!
Veiligheid is een belangrijke basis voor iedereen maar helaas niet altijd vanzelfsprekend. Criminele organisaties worden steeds slimmer en brutaler. Ook in Noord-Limburg infiltreren criminelen en vinden activiteiten plaats die het daglicht niet verdragen. 

Voorkomen is beter dan genezen! Preventie en bewustwording is niet meer weg te denken in de aanpak tegen criminaliteit. We zetten doelgericht campagnes in die passen bij de doelgroep om het tegengaan van ondermijnende criminaliteit onder de aandacht te brengen en te verminderen. Daarom ontwikkelde Regio Noord-Limburg de bewustwordingscampagne Kijk Niet Weg. Een nieuw onderdeel van deze campagne is de lokbus

Er zijn het verleden wel vaker lok-voertuigen door de politie ingezet, maar nog nooit is het in een spelvorm gedaan. Wij roepen inwoners op de komende maanden op zoek te gaan naar de Kijk Niet Weg-lokbus. In de bus zijn spullen te vinden die worden gebruikt door drugscriminelen. De bus komt in iedere gemeente zes dagen te staan. De lokbus-tour start vrijdag 19 april in de gemeente Venray.

Meer
Mooie start herstel Limburgse Maasheggen

In één seizoen al bijna 20 kilometer cultuurlandschap hersteld en vernieuwd
De gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar hebben een mooie start gemaakt met het herstel van de Limburgse Maasheggen. Een jaar geleden ging de schop de grond in en werden de eerste meidoorns geplant. Inmiddels is er ruim 3,5 kilometer aan gaten opgevuld (daarmee is 9,5 km heg hersteld) en is er 8,5 km nieuwe heg geplant, vooral in binnendijks gebied. De volgende stap is om ook in buitendijks gebied aan de slag te gaan, maar de benodigde vergunningen laten op zich wachten. Als het aan de drie gemeenten ligt, mag er een versnelling bij.

Meer
Kalender
10 oktober Symposium Just Eat It
Symposium met de laatste onderzoeksresultaten, trends, kennis- en marktontwikkelingen rondom jeugd, voeding en…
Meer
10 oktober Inspiratiefestival Vitaal en Gezond
Stay tuned….meer info volgt.
Volg ons en blijf op de hoogte
Deze mails niet meer ontvangen?