Nieuwsbrief #9 Gezondste Regio Noord-Limburg

Juli 2024 

Samen aan de slag voor de Gezondste Regio. In samenwerking met ondernemers, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, overheid en 290.000 inwoners brengen we een gezonde golf op gang in Noord-Limburg. Samen werken we aan projecten die bijdragen aan de gezonde toekomst van Noord-Limburg. 

Wij wensen iedereen een hele fijne en zonnige vakantieperiode toe!

Fietsroutes met de 'Maas in het midden'

De Maas is de blauwe ader door Noord-Limburg. De gebieden rond de Maas zijn prachtig om op de fiets te verkennen. Om inwoners en bezoekers de schoonheid van de Maas en de gebieden eromheen te laten ervaren, zijn er 18 nieuwe fietsroutes uitgestippeld. De routes zijn gratis beschikbaar bij de Toeristische Informatiepunten of digitaal op de website van Maas in het midden. 

Bekijk het in de vakantie ook eens vanuit de andere kant van de Maas!

Meer
Best een beetje TROTS

ACT! Interventieteam nu in heel Limburg aan de slag

Om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, is ACT! in 2021 - als project in de Regio Deal - gestart in Noord-Limburg. De resultaten in Noord-Limburg waren zo goed dat de aanpak nu is uitgerold over heel Limburg. In het voorjaar van 2024 is ACT! in Limburg gepresenteerd en wordt er hard gewerkt om ACT! in heel de provincie bekend te maken bij inwoners en ondernemers. De ACT! interventieteams zijn de schakel tussen gemeentes onderling en tussen gemeentes en politie om sneller en adequater misstanden te kunnen aanpakken.

Limburg is de eerste provincie in Nederland die één bestuurlijk interventienetwerk heeft. ACT! Limburg bestaat uit vijf regionale teams die samen een netwerk vormen. Deze regionale teams voeren wekelijks controles uit om zo criminele netwerken te verstoren en Limburg veiliger te maken. 

Burgemeester Ryan Palmen:  “Ik ben pas echt tevreden als we met de vijf ACT! Interventieteams de ondermijnende criminaliteit in Limburg een flinke tik kunnen toebrengen. Ik roep inwoners dan ook vooral op om verdachte situaties te melden bij politie of Meld Misdaad Anoniem.”

Meer
Te gast in Geliefd Gennep

Op donderdag 30 mei werden de colleges van Noord-Limburg hartelijk verwelkomd door de Gemeente Gennep.

Burgemeester Hans Teunissen heette iedereen van harte welkom in het mooie Gennep, gelegen in de kop van Noord-Limburg. Deze gemeente is een van de acht in de Regio Noord-Limburg en bestaat uit vijf gezellige dorpen: Gennep, Heijen, Ottersum, Milsbeek en Ven-Zelderheide. De dag begon in de prachtige, groene omgeving van Center Parcs Het Heijderbos in Heijen. Dit vakantiepark, midden in het bos, ontvangt jaarlijks maar liefst meer dan 800.000 bezoekers die hier genieten van een onvergetelijke tijd. Daarnaast heeft het park ook een business center met diverse zalen voor zakelijke bijeenkomsten, feesten en partijen. Gemeente Gennep had een mooi en interessant programma gemaakt! 

Burgemeester Hans Teunissen: ‘Geliefd Gennep heeft zoveel moois te bieden, ook voor de regio. Hier wil ik mijn collega bestuurders graag kennis mee laten maken omdat wij er trots op zijn!’

 

Meer
Talentontwikkeling: Een leven lang leren!

"Het doel is een hbo-diploma"

Elly (58) begon vorig jaar aan de deeltijdopleiding Gezondheid bij Fontys Venlo. Ze deelt haar ervaringen over het opnieuw de schoolbanken ingaan op latere leeftijd, het balanceren van studie, werk en privé, en haar beperkte digitale vaardigheden.

Elke dinsdag reist Elly vanuit Gemert naar de campus in Venlo voor haar lessen. Dit halfjaar staat Leefstijlcoaching centraal, een onderwerp dat haar erg aanspreekt. Voordat ze in 2023 met de opleiding begon, werkte Elly als sociaal werker op een dagbesteding voor mensen met beginnende dementie. Daarnaast heeft ze ervaring als activiteitenbegeleidster en had ze jarenlang een winkel in baby- en kinderartikelen. Na de opkomst van online verkoop besloot ze daarmee te stoppen en als zzp’er in de thuisbegeleiding te werken.

Elly heeft altijd de wens gehad om zichzelf te blijven ontwikkelen. Ze volgde eerder een cursus Vitaliteitscoach, maar haar ambitie om een hbo-diploma te behalen, bracht haar terug naar de schoolbanken. “Ik begon met deze opleiding omdat deze echt focust op preventie. Dat vind ik belangrijk gezien de stijgende zorgkosten en mensen die eerder ziek worden. We kunnen meer invloed uitoefenen op aandoeningen zoals diabetes en overgewicht.”

Chapeau Elly! Heel veel succes met je studie en die baan komt zeker goed!

Meer

Openstelling subsidieregeling Innovatiefonds Noord-Limburg

Vanaf 30 mei tot en met 30 augustus 2024 is het Innovatiefonds Noord-Limburg geopend.  In deze periode kunnen ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstelling een subsidieaanvraag doen. Heb je een innovatief idee en zoek je subsidie voor jouw plan, project of pilot? Dan kan het Innovatiefonds Noord-Limburg een mooi zetje zijn om je plan uit te kunnen voeren.

Innovatie is erg belangrijk voor een gezonde toekomst van Noord-Limburg. Ontwikkeling van nieuwe producten of technieken is kostbaar en de uitkomst vaak onzeker. Met het innovatiefonds willen de Noord-Limburgse gemeenten innovatie aanjagen en met een financiële impuls mogelijk maken. Het Innovatiefonds Noord-Limburg is alleen bedoeld voor een samenwerkingsverband van minimaal twee ondernemers of minimaal één ondernemer en één onderzoeks- of onderwijsinstelling. Eén van de partijen moet gevestigd zijn in een van de samenwerkende gemeenten in de Regio Noord-Limburg.

Meer
Innovatieve appelplukker: krapte als aanjager van innovatie!

Fontys Venlo University of Applied Sciences is samen met andere partijen bezig om een robot te bouwen die appels plukt. Die moet de mens in de appelgaard te hulp schieten. 

Het GreenTechLab van Fontys Venlo heeft in samenwerking met RIWO, Munckhof Fruit Tech Innovators, WUR en Saxion, een eerste prototype van een appelrobot ontwikkeld. De appelrobot maakt het mogelijk om appels te plukken met een vacuümtechniek. De eerste tests begonnen een aantal jaren geleden met onderdelen van een stofzuiger. Dit heeft geleid tot een geavanceerde robot die appels voorzichtig van de boom haalt en op een transportband van de zelfrijdende machine legt, zonder dat er mensenhanden aan te pas komen. 

Projectleider Daniel Rateike: "Een supermooi voorbeeld van het koppelen van studenten aan echte opdrachten van partners uit het werkveld!"

Meer
Angely Waajen-Crins: we spreken drie talen!

De directeur van Crossroads Limburg, Angely Waajen-Crins werd geïnterviewd voor Brightlands Corporate. Daarin vertelde ze over Crossroads Limburg en de samenwerking met Brightlands.

“Ik vind het een feestje om voor de drie o’s; ondernemers, onderwijs en overheid te werken. Dat betekent wel dat we in drie talen en drie tempo’s moeten werken. Het is soms best een uitdaging om al die verschillende belangen bij elkaar te brengen.”

Crossroads heeft als taak om partijen te verbinden voor een gezonde ontwikkeling van Noord-Limburg. Onze focus ligt op kennisdeling en innovatie, de arbeidsmarkt, gezondheid, duurzaamheid & circulariteit. Deze thema’s sluiten perfect aan op de thema’s waar Brightlands Campus Greenport Venlo mee bezig is. 

Meer
Ervaringen project Maatwerkversneller

De Regio Noord-Limburg vindt het belangrijk om onze omgeving vitaal en leefbaar te houden. De uitdagingen in het buitengebied zijn nog nooit zo groot geweest en de oplossingen liggen niet meteen voor de hand. Daarom zijn we blij met ondernemers en initiatiefnemers die in gesprek gaan met de gemeente om te sparren over hun toekomstperspectief. Daarbij mogen we best verder denken dan de gebaande paden en is de relatie die we met elkaar hebben belangrijk.

De afgelopen periode is een aanpak gerealiseerd waarin een goede relatie tussen de initiatiefnemer en de gemeente centraal staat. Met vertrouwen en goed naar elkaar luisteren als vertrekpunt! In het project 'Maatwerkversneller’ hebben gemeenten samengewerkt met 14 ondernemers in Noord-Limburg. Allemaal ondernemers die voor een agrarisch bedrijf of locatie een toekomstbestendig verdienmodel hebben gerealiseerd. De ervaringsverhalen van de 14 ondernemers zijn gebundeld en geven een goed beeld over de samenwerking en de resultaten. 

Meer

Verkeersactieve school met vier jaar verlengd

Hoe steek je over bij het zebrapad? Waarom moet je in de auto altijd de gordel dragen? Waar mag je voetballen en touwtjespringen? Wat is de dode hoek van een vrachtwagen? Deze vragen uit het verkeer worden beantwoord in de lessen van de Verkeersactieve school, die gegeven worden aan leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs in de Limburg. Provincie Limburg heeft ingestemd met een continuering van dit project voor vier schooljaren. 

In 2021 ging de Verkeersactieve school van start in Limburg. Scholen die meedoen kunnen gratis projecten en/of materialen kiezen uit een zogenaamde digitale ‘menukaart’. Daarbij hebben ze de keuze uit projecten die ze zelf kunnen uitvoeren en projecten waarbij gastdocenten naar school komen. Thema’s die aan de orde kunnen komen, zijn bijvoorbeeld verkeersgedrag, afleiding in het verkeer, veilig fietsen, een verkeersveilige route van school naar huis en alcohol en drugs.

Kinderen behoren tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Om hen te stimuleren zich veilig in het verkeer te gedragen, is de Verkeersactieve school ontwikkeld. Met leerlingen (en ouders) wordt met name gewerkt aan bewustwording en het oefenen van bepaald verkeersgedrag (combinatie theorie en praktijk). De Provincie Limburg en de Limburgse gemeenten zetten gezamenlijk middelen en kennis in om dit te realiseren.

Meer
Masterclasses energietransitie op het Raayland College in Venray

RES NML-stagiair Ward Boots zet zich ook in zijn vrije tijd in voor de energietransitie. Zo geeft hij masterclasses over de energietransitie aan scholieren op de middelbare school, vanuit Darel Education. Afgelopen maand was het Raayland College in Venray aan de beurt.

Het Raayland College is voor het tweede jaar bezig met een duurzaamheidsproject. De aftrap is een masterclass voor leerlingen én bedrijven uit de regio. Onderdeel van het project is ook een stageopdracht, waarbij de leerlingen een duurzaamheidsvraagstuk van bedrijven gaan oplossen. Reden genoeg om eens langs te gaan.

Op dinsdagmiddag nemen een stuk of twintig uit de kluiten gewassen ‘scholieren’ plaats in de schoolbanken. Deze ondernemers uit Venray en omstreken staan vandaag niet aan het roer, maar mogen voor een middagje weer naar school. “Krijgen we nu écht het hele uur les?” Vraagt iemand nog. “Of is het de bedoeling dat we dadelijk ook een opdracht maken of iets?” De masterclass wordt geleid door Jelte Bosma, professional in de energietransitie en docent bij Darel Education, die aanwezigen op een gepassioneerde en enthousiaste wijze meesleept in de energietransitie. Het verhaal is feitelijk en kritisch, maar tegelijkertijd positief. Er ontstonden glimlachen op de gezichten van de aanwezigen. “Ik wist niet dat we al zo goed bezig waren,” klinkt het gerustgesteld.

Meer

Da’s zo gefietst in Limburg #posifiets

Om iedereen te herinneren aan de voordelen van de fiets zie je dit voorjaar overal in Limburg de campagne ‘Kort ritje? Da’s zo gefietst in Limburg!’ 

Recentelijk is de campagne gestart in Noord-Limburg. Misschien heb je de campagne al voorbij zien komen online of op driehoeksborden en/of abri’s. Deze campagne sluit aan bij de landelijke fietscampagne van de Rijksoverheid; Da’s zo gefietst! En zet in op ‘Kort ritje naar je werk en ‘Kort ritje naar de winkel’.

Fietstas Challenge
Binnenkort start ook een Fietstas Challenge. Met de Fietstas Challenge willen we winkelbezoekers uitdagen om zoveel mogelijk boodschappen in een fietstas te stoppen om zo het bewustzijn te vergroten om met de fiets boodschappen te doen. Deze Fietstas Challenge zal in elke deelnemende gemeente in Limburg plaatsvinden. Kortom; Samen zijn we onderweg naar een gezonde woon-, werk- en leefomgeving; Limburg is steeds meer #posifiets! 

Meer
Inspiratiefestival: huisartsenzorg en burgerinitiatieven

10 oktober 2024
Het moment is bijna daar! Het Regio Deal project Huisartsenzorg en Burgerinitiatieven loopt dit jaar ten einde, en dat gaan we vieren. Samen hebben we Welzijn op Recept tot leven gebracht. 

We nodigen je van harte uit op donderdag 10 oktober van 13.00 tot 17.00 uur, in MFC De Buun in Well. Tijdens deze middag blikken we terug op dat wat tot nu toe is bereikt en kijken we naar de toekomst. 

Meer informatie en aanmelden

Symposium: Just eat it!

10 oktober 2024
Symposium met de laatste onderzoeksresultaten, trends, kennis- en marktontwikkelingen rondom jeugd, voeding en gezondheid. Voor onderzoekers, ondernemers, overheid en het primair onderwijs.

Deze dag brengt je nieuwe inzichten op het gebied van gezonde voeding voor de jeugd en geeft ruimte voor interactie. Ontdek samen met ons wat er allemaal mogelijk is voor de jonge generatie op het gebied van voeding. Een inspirerende dag geleidt door dagvoorzitter Merel van Dorp.

Meer informatie en aanmelden

Volg ons en blijf op de hoogte
Deze mails niet meer ontvangen?